Nilo Daniel

Filosofische therapie

transformatief – speels – fundamenteel

De filosofische therapie trajecten die ik aanbied

intensieve filosofische coaching

Intensief

Dit traject van een maand past het beste bij mensen die voelen dat ze nu behoefte hebben aan verandering, tegen een muur aanlopen of een extra push nodig hebben om meer vanuit hun essentie te leven.

collectieve filosofische coaching

Collectief

In zes maanden ga je samen met een groep gelijkgestemden aan de slag met de transformatie naar een vervulder leven in meer verbinding met jezelf.

persoonlijke filosofische coaching

Persoonlijk

Op basis van jouw persoonlijke behoeftes geven we samen een traject vorm. Uiteindelijk zoeken we naar wat het beste past bij wie jij bent en wat je zoekt. Het belangrijkste hiervoor is dat het goed klikt.

Zet de volgende stap naar een leven in volledige verbinding met jezelf

Leven vanuit je essentie

Waarom filosofische therapie?

Filosofische therapie is de meest verhelderende en grondige manier om jezelf te verlossen van problemen door je wereldbeeld diepgaand te transformeren naar een wereldbeeld dat volledig past bij wie je bent. Iedereen moet bepaalde dingen voor waar aannemen, anders dan is het onmogelijk om iets te snappen van de wereld om je heen. Helaas leren we door de jaren heen allerlei denk-, voel- en ervaarpatronen aan die het lastiger maken om vanuit onze authentieke zelf te leven. 

Pas wanneer je vanuit kernwaarden, vooronderstellingen en fundamentele ideeën over de wereld leeft die volledig passen bij wie jij bent, zonder de onbedoelde, afleidende invloeden van anderen, maak je keuzes die zorgen voor een radicaal leven vol voldoening en geluk. Zo zorg jij voor het leven dat je eigenlijk wil: het leven waarbij je op je sterfbed durft te zeggen dat je het tot het einde der tijden opnieuw zou willen leven. Als filosoof houd ik je een spiegel voor, begeleid ik je in het zelfonderzoek dat nodig is voor deze innerlijke transformatie en help ik jou om de begrenzing die je jezelf (onbewust) stelt te doorbreken

Voor alle trajecten gelden de uitgangspunten van de socratische methode . Dat betekent dat ik niet de waarheid in pacht heb en je vertel wat je moet doen, maar dat ik jouw eigen groei- en veranderproces faciliteer. Ook zorgt dat ervoor dat je naast het verwerven van inzichten en het overkomen van problemen, leert wat de socratische houding is en hoe je die in het dagelijks leven kan integreren. 

Door persoonlijke ervaringen als uitgangspunt te nemen zoomen we in op het perspectief van waaruit jij de wereld om je heen ervaart. Dit bestaat grotendeels uit aangeleerde patronen die je onbewust inzet. Ik faciliteer jouw zelfonderzoek naar de grenzen die je onbewust voor jezelf hebt gecreëerd, zodat je ze kan uitdagen, transformeren en verleggen.

Door jouw fundamentele kijk op de wereld af te stemmen op kernwaardes, vooronderstellingen en ideeën die 100% passen bij wie jij bent wordt het makkelijker om een leven op te bouwen dat voortvloeit vanuit jouw authenticiteit. 

Uiteindelijk is het aan jou om ervoor te zorgen dat je een leven leidt waar je voldoening uithaalt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want we worden continu beïnvloed door verhalen van anderen (familie, vrienden, staat) over wat we moeten doen of wie we moeten zijn. Over wat wel en niet kan. Over normen en waarden. Hoe lastig het ook is, het uiteindelijke doel is om de regie te pakken, jouw ware pad te vinden en je eigen avontuur te bepalen.

Bij een leven in verbinding met jezelf hoort ook het loslaten van dat wat eigenlijk écht niet past. Dat kan van alles zijn. Breken met bepaalde vrienden, je baan opzeggen, verhuizen. Alleen door rigoureus keuzes te maken kan je daadwerkelijk je hervonden zelf de ruimte geven om te bloeien. Tijdens een traject met mij help ik je om je angsten onder ogen te komen en de stappen te nemen die nodig zijn.

Als je jouw leven zou zien als eindeloze rivier, dan is het doel van een filosofisch therapie traject niet om deze rivier perfect te maken. Dat kan namelijk niet, een rivier is namelijk constant aan verandering onderhevig. Uiteindelijk is het doel om één te worden met die rivier en in een grote vloeiende beweging om te gaan met alle veranderingen waar je mee te maken krijgt. Het gaat erom dat je met flexibiliteit, speelsheid en vertrouwen om weet te gaan met de veranderlijkheid van het leven. Zodat je telkens jezelf weet terug te brengen naar je essentie en van hieruit de juiste beslissingen weet te maken.

Als je op zoek bent naar iemand die je vertelt hoe het allemaal zit, ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ik heb net zo min als jij de waarheid in pacht.  Het enige waar ik je bij help is om dichter bij jezelf te komen, te begrijpen wat voor manier van de wereld ervaren het beste bij je past en wat dat betekent voor je leven in het hier en nu. Uiteindelijk ben jij het die het harde werken moet doen, ik zie mezelf slechts als de spiegel die je kan gebruiken om beter naar jezelf te kunnen kijken.

Nilo Daniel

Over Nilo Daniel

Mijn reis in zelfontwikkeling startte ik al toen ik jong was. Ik wilde leren om te gaan met mijn vader; hij lijdt aan schizofrenie. En niet alleen dat; ik realiseerde me ook dat we eigenlijk allemaal  in bepaalde mate leven binnen de denk-, voel- en gedragskaders die we onszelf stellen. Door zijn psychoses werd me dat op vroege leeftijd al duidelijk en zichtbaar.

Hij had zo’n radicaal andere ervaring van de werkelijkheid dan ik, dar ik mezelf de vraag ben gaan stellen of we niet ook op een actieve wijze invloed kunnen uitoefenen op hoe we de wereld ervaren en vormgeven. Als je in staat bent om gesprekken met engelen te hallucineren, dan moet het toch ook mogelijk zijn om een realiteit voor jezelf te creëren die volledig past bij wie je bent?

Rond mijn veertiende ben ik mij gaan verdiepen in de wereld van zelfontwikkeling en heb ik opleidingen gedaan in NLP, waarderend onderzoeken, hypnose en coaching. Gelijktijdig heb ik een brede universitaire opleiding afgerond waar ik vakken volgde in filosofie, antropologie, oosterse religie wetenschappen en psychologie. Telkens op zoek naar ideeën die ons kunnen helpen om ons denkkader te optimaliseren. Daarna heb ik een master in toegepaste filosofie gedaan waarin ik onderzocht hoe ethiek ons kan helpen in het vormgeven van een goed leven.

Nu combineer ik alle inzichten die ik tijdens mijn opleidingen en persoonlijke ervaringen heb opgedaan in de trajecten die ik aanbiedt. Mijn missie is om mensen te ondersteunen op hun weg naar een leven dat perfect aansluit bij wie ze zijn.